Halaman

20 Jun 2011

Buah Zuriat

korang penah tgk buah zuriat nih?
buah ni hanya boleh dapat ket Mekah ja...
orang cakap buah ni untuk orang yang lama kawin tapi x mengandung lagi...
sebelum balik perlis, MIL kasi akak buah ni..suh try la..ye la, dah setahun lebih kawin...tp belum ngandung kan..
akak usaha la apa yang akak daya, yang selebihnya hanya ALLAH saja yang tau kan..
sebab hanya ALLAH saja yang tau apa yang terbaik untuk hamba-NYA..
rezeki, ajal, maut, jodoh...semua kat tangan ALLAH..
tapi kita kena usaha la..jangan meleper je wat derk kn...
*macam tazkirah plak kan*

MIL gtau macam mana nak try buah ni..akak pun ada gak google2 dalam tenet macam mana nak makan...

buah ni kena belah 2 dulu *azab ok nak belah..keras bebenor*
buah ni sangat keras, kena guna tenaga lelaki..tapi mcm akak ni laki dok kelain..akak kelain..akak guna la tenaga giant akak ni...wahahaha...amik pisau bangkung *macam parang ketot*..amik player boleh laras,,,guna lesung batu boleh, guna hammer pun boleh. ketuk2 kat pisau tuh supaya terbelah...buah ni mmg keras..very de punya keras...tp sebab nak zuriat, akak usaha gak buat kan...ketung ketang ketung ketang bunyi...macam dok wat umah...tp lantak ler..aku punya hal kan...

sebelum belah 2, baca la Al-Fatihah, selawat 3 kali..
pastu baca doa nih..akak google diorg bagi ayat ni suh baca...

"Rabbi Hablee Minladunka Zurriyyatan Toiyibah Innaka Samee Ud-Doa' "

Pada waktu itu berdoalah Zakaria kepada Tuhannya, katanya: Ya Tuhanku, beri­lah kepadaku dari sisi Engkau keturunan yang baik. Sesungguhnya engkau adalah Pendengar permohonan

pastu korang belah la leklok...tp azab gak la nak terbelah 2 tuh...akak belah memula, terkopek kulit, pastu belah kali ke 2, baru terbelah 2....*berpeluh ya amat ok*

lepas belah *basuh la dulu sebelum belah*..letak dalam periuk...letak air agak2 leh hapus buah zuriat tuh..biar mendidih sampai air jadi koko la..
MIL cakap, rebus la tetiap hari, sampai air rebusan 2 jadi kaler putih, kira x da pati dah nak kuar
amalkan tetiap hari...
akak baru malam ni minum...akak nak kongsi la ngan korang..mana tau rezeki korang gak kan..
x salah kita usaha kan...yang lain kerja ALLAH...berserah jer ok...jangan putus asa sudah...
*sambil korang belah n nak rebus..niat la nak zuriat*
akak pun x tau keberkesanan macam mana..tp akak try la kan..x salah..


ni bentuk buah dia
*google image*





ni air dia..kaler koko...ada bau kurma..harum jer...

Semoga Akak dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah..Amin

2 ulasan:

MeMHaliD berkata...

SALAM PERKENALAN....saya nak tumpang tanya...cik puan dah ada rezeki dapat baby?saya pon ada buah ni mak belikan kat mekah dulu...tapi belum start minum lagi...saya pon dah 2tahun kahwin dah..belum Allah beri rezeki baby.. :(

wansha berkata...

belum ada baby lg..masih mencuba dan usaha..ni salah satu ikhtiar la...x pa..kita usaha ok...ALLAH sentiasa tau apa yg terbaik utk kita...kita kena usaha dan berdoa ok....