Halaman

30 Disember 2011

Situasi Di Restoran

Restoran 1


ekceli restoran ni kat Kedah...glemer gak la bagi masakan makanan panas kan...

malam tuh kak gebss g la restoran tuh ngan suami..nak mkn mlm la...dh g mlm kan...bukan nk sarapan..muahahah...

akak sampai dalam kul 9.00 mlm...dammm!ramai plak dalam mlm nih....tapi ada tampat kosong..redah la kan...

tunggu punya tunggu punya tunggu, dekat 20 minit x da orang amik oder...wahhh...klu 5-10 minit ok lagi la, sebab orang ramai, kak gebss faham la sibuk kan..tp ni melampau sungguh...siap kena panggil lagi...pastu datang la mamat ni, 2 pun lepas kena panggil :


Suami : sini tak amik oder lagi nih..

Pelayan : laaaa..ya ka....(sambil tangan dok kemas meja sebab pinggan atas meja kami diorg x kemas)..saya dok tengok2 tadi ni, kot2 abg nak panggil, tapi x panggil pun...tu yang saya x amik oder


perrgghhh....sedap ayat dia cakap...dah la meja lambat kemas, pastu mai plak ckp cam tuh....macam nak penampor jer...tp kang dia letak apa2 plak dalam makan kami kan...


sila fikir logik yer, takkan pelanggan nak panggil pelayan plak utk mkn kan..pelayan la kena alert & datang tanya pelanggan..ni terbalik kuang plak, pelanggan kena panggil pelayan plak...bajet kau retiss ker?




Restoran 2


restoran ni baru p mkn semalam..restoran ni kat Perlis plak..*wahh..adil kau ek..muahahah*

semalam pun ramai gak la...tp cepat amik oder..akak oder la tomyam, ayam goreng kunyit, telur dadar & sotong goreng tepung * sotong goreng tepung kedai ni memang sedap*..

semua makan dah sampai kecuali si sotong nih....fine..kak gebss fikir, sotong dia anta lambat pun x pa sb nak meratah je pun kan...

dah setel makan semua pinggan pun dah susun tepi dah *sopan tak akak?hahaha*...tunggu dekat 20 minit gak lepas makan, x sampai2.....kak gebss tanya la budak pelayan tuh :


kak gebss : dik, sotong kitaorang dah siap ka belum?

Pelayan : belum lagi kak, baru dok goreng...


fine..akak tunggu....5 minit lepas tuh dia bawa sotong 2 pinggan, bajet kat meja kak dia letak 1 pinggan...tengok2 dia bawa p kat meja belakang akak tuh...padahal meja 2 datang lambat sejam dari kami ok...tup2 diorg dapat dulu...pastu 5 mint lagi datang bw 1 pinggan, bajet meja akak lagi *berapa banyak bajet la...muahahah*..tup2..anta meja tepi akak, padahal diorg pun datang lewat 30 minit dari akak...perrggghhh...yang kami ni oder untuk 2 org makan ja pun..lama mana nak wat kan...2 meja tuh oder byk leh plak wat cepat kan...tau la kami oder utk 2 orang makan, bukan mkn utk 20 orang ker,bukan oder 2 kilo sotong ker...tp first come first serve la...ni tak..oder byk didahulukan..kepala hanggok dia la....akak gebss bangun, terus g bayar...kepunan nak mkn ok....




Kesimpulan & Pengajaran : tolong la tingkatkan service di restoran anda...walaupun hanya 2 orang yang datang makan, anda buat layan macam ni, bayangkan la klu 10 kali kami pergi kedai tuh, layan macam tuh gak..korang gak rugi...katakan kami makan dalam RM20, kalau dah 10 kali, mau x rugi RM200..walaupun jumlah 2 cikit bagi tokey kedai tuh..tapi kalau x da RM200 kami ni, may b keuntungan yang bleh dapat RM10,000 malam tuh, cuma jadi RM9,800 paun..*ni blog matematik kot...muahahah*

Tiada ulasan: